zad.1
Ze wzoru P=2piR(R+H) wyznacz H.
zad.2
W prostopadloscianie o podstawie kwadratowej pole powierzchni bocznej wynosi 4m2,a wysokosc ma dlugosc 20 cm.Oblicz objetosc prostopadloscianu.
zad.3
Oblicz pole figury ograniczonej prostymi y=-4x-3, y=x:2+6 oraz osia OY.
zad.4
Trapez rownoramienny obraca sie wokol dluzszej podsawy.Oblicz pole powierzchni calkowitej powstalej bryly,jesli wysokosc trapezu ma dlugosc 4 cm,krotsza podstawa 8 cm ,a katy nachylenia ramion trapezu do dluzszej podstawy maja miare 45 stopni.
zad.5
Pole prostokata wynosi 24cm2 a stosunek dlugosci bokow 2:3.Oblicz stosunek dlugosci bokow prostokata.
czy moge poprosic o pomoc?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 180
- Rejestracja: 30 mar 2008, 18:13
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
Opuść nawias
przenieś wyraz z H na lewa stronę
podziel obie strony przez wyrażenie, które 'stoi' przed H
2.
ze wzoru na powierzchnie boczną wyznacz długość krawedzi podstawy
oblicz objętość
3.
zrób rysunek
wyznacz współrzędne punktów przecięcia się wykresów i punkty przecięcia się z osią OY
oblicz długość podstawy trójkąta
ze wzoru na odległośc punktu od prostej policz wysokość trójkąta
oblicz pole
4.
Z tg lub ctg 45 stopni policzysz odcinek na który wysokości dzielą dłuższą podstawę, a potem jej długość
z Pitagorasa policzysz długość ramienia
bryla to walec + dwa stożki, z odpowiednich wzorów na pole boczne policzysz pole bryły
5. stosunek długości boków jest dany w zadaniu
Opuść nawias
przenieś wyraz z H na lewa stronę
podziel obie strony przez wyrażenie, które 'stoi' przed H
2.
ze wzoru na powierzchnie boczną wyznacz długość krawedzi podstawy
oblicz objętość
3.
zrób rysunek
wyznacz współrzędne punktów przecięcia się wykresów i punkty przecięcia się z osią OY
oblicz długość podstawy trójkąta
ze wzoru na odległośc punktu od prostej policz wysokość trójkąta
oblicz pole
4.
Z tg lub ctg 45 stopni policzysz odcinek na który wysokości dzielą dłuższą podstawę, a potem jej długość
z Pitagorasa policzysz długość ramienia
bryla to walec + dwa stożki, z odpowiednich wzorów na pole boczne policzysz pole bryły
5. stosunek długości boków jest dany w zadaniu
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.