Kompetencje!!!

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olus511
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2009, 10:13

Kompetencje!!!

Post autor: olus511 »

Aby dobrze napisać spr. z matmy musze mieć rozwiazne poniższe zadania, ktore nie mam pojęcia jak rozwiązać. Jeżeli ktoś mi może pomóc to baaardzo proszę!!

1. Dla jakiej wartości m funkcja f(x)=(3-2m)x+3 jest rosnąca?

2. Zbyszek pracował w lipcu przy zbiorze owoców i zarobił 450 zł. Z tych pieniędzy przeznaczył 360 zł na wycieczkę w Bieszczady. Ile procent zarobionych piniędzy odłożył Zbyszek na tę wycieczkę?

3. Oblicz, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
a) 126*74
b) 1732 do potęgi 2 - 732 do potęgi 2

4. Pani Malgosia, wychowawczyni najstarszej grupy przedszkolaków, zakupiła dla swych 18 wychowanków słodkie niepsodzianki (po jednej dla każdego). Były to czekoladowe zajączki i baranki z cukru, za które zapłaciła 31 zł. Za każdego zajączka pani Małgosia zapłaciła po 2 zł, a za baranka po 1,50 zł. Ile kupila baranków, a ile zajączków?

5. Do zbioru rozwiązań nierówności x-1 x+2 x
---- + ---- -1 jest mniejsze lub równe - --- NIE NALEŻY liczba
3 2 4
a) 4
b) 5
c) -4
d) -3

6. Oblicz obwód trójkąta równobocznego o wymiarach: wysokość=12 cm, a podstawa=10 cm.

7. Wokół okrągłej sadzawki o średnicy 2m wysypano żwirkiem ścieżkę o szerokości 50 cm. Jedno opakowanie żwirku wystarcza na 0,5 m kwadratowego powierzchni. Ile opakowań zużyto na wykonanie ścieżki?

8. Hrabia postanowil odnowić wnętrze zabytkowej baszty, mauląc jej sciany. Wnętrze baszty ma kształt walaca o średnicy 4m i wysokosci 9m. Jaka powierzchnię nalezy pomalować?

9. Ile kilometrów miedzianego przewodu o średnicy przekroju 8mm mozna wykonać 1 m sześcienny miedzi?

10. Średnica obranego ze skórki grejpfruta w kształcie kuli jest równa 13 cm, a sok z niego wyciśnięty stanowi 60 % objętości grejpfruta. Ile taki grejpfrutów należy wycisnąc, by otrzymać 1 litr soku?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
Funkcja jest rosnąca jeżeli a>0
6.
Z Pitagorasa policz ramię a potem obwód.
8.
Oblicz pole całkowite walca.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ