zadanie z walca

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2009, 15:24

zadanie z walca

Post autor: malgos »

Oblicz pole przekroju osiowego walca wiedząc, że jego podstawa ma pole 36\(\pi\) cm Kwadratowych, a wysokość walca stanowi 75% średnicy podstawy
Małgo$:)
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

Wyliczamy najpierw promień ze wzoru na pole podstawy:

\(Pp = \pi * r^2\)
\(r = \sqrt {\frac{Pp}{\pi}}\)
\(r = 6 cm\)
Czyli średnica:
\(d = 2r = 12 cm\)
Skoro średnica ma 12, to wysokość:
\(h = 0,75 * 12 = 9 cm\)
Pole przekroju osiowego:
\(Pprzekroju = h * d = 9 * 12 = 108 cm\)
ODPOWIEDZ