1.Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12cm.
2.Narysuj 2 podobne trójkąty, oznacz w nich literami boki oraz kąty , wypisz dla nich wszystkie możliwe proporcje między bokami.
3.Narysuj 2 podobne czworokąty, oznacz w nich literami boki oraz kąty , wypisz dla nich wszystkie możliwe proporcje między bokami
4. Trójkąt ABC przecięto prosta równoległą do boku AB w ten sposób , że otrzymano mniejszy trójkąt oraz trapez o długościach 7cm i 10 cm.Trójkąt ABC ma pole równe 100 . Oblicz jakie pole ma otrzymany trapez.
Bardzo proszę o pomoc.
Wielokąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
Obliczam |AB|
\(|AB|^2=|BO|^2+|AO|^2\\
|AB|^2=5^2+6^2\\
|AB|^2=25+36\\
|AB|^2=61\\
|AB|=\sqrt{61}\)
Obliczam x i r
\(\begin{cases} x^2+r^2=5^2 \\ (\sqrt{61}-x)^2+r^2=6^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r= \frac{30 \sqrt{61} }{61} \\ x= \frac{25 \sqrt{61} }{61} \end{cases}\)
Obliczam |AB|
\(|AB|^2=|BO|^2+|AO|^2\\
|AB|^2=5^2+6^2\\
|AB|^2=25+36\\
|AB|^2=61\\
|AB|=\sqrt{61}\)
Obliczam x i r
\(\begin{cases} x^2+r^2=5^2 \\ (\sqrt{61}-x)^2+r^2=6^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r= \frac{30 \sqrt{61} }{61} \\ x= \frac{25 \sqrt{61} }{61} \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.