2 zadania o stożku i polu powierzchni .
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2 zadania o stożku i polu powierzchni .
.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 20:41 przez aroo121, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
W drugim wyliczasz objętość dużego stożka (tego, który był na początku), później objętość małego stożka (jednego z tych, które były na końcu) i dzielisz objętość dużego przez objętość małego. Zadanie typowe, wystarczy skorzystać z podstawowego wzoru na objętość stożka (\(V_{stoz}=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H\)).
W trzecim dodajesz:
- powierzchnię pola podstawy walca [\(\pi r^2\\)],
- pole ściany bocznej walca [\(2\pi r\cdot h\)],
- pole powierzchni bocznej stożka [\(\pi rl\\), gdzie l to 5 [z twierdzenia Pitagorasa, gdzie przyprostokątne to 3 i 4].
r = 3 cm, a h = 4 cm (z rysunku)
Daj trochę od siebie, nawet zadań nie chciało Ci się przepisać...
PS W drugim odpowiedź to D, a w trzecim - B.
W trzecim dodajesz:
- powierzchnię pola podstawy walca [\(\pi r^2\\)],
- pole ściany bocznej walca [\(2\pi r\cdot h\)],
- pole powierzchni bocznej stożka [\(\pi rl\\), gdzie l to 5 [z twierdzenia Pitagorasa, gdzie przyprostokątne to 3 i 4].
r = 3 cm, a h = 4 cm (z rysunku)
Daj trochę od siebie, nawet zadań nie chciało Ci się przepisać...
PS W drugim odpowiedź to D, a w trzecim - B.