Witam,mam problem z jednym zadaniem ,podaje jego treść:
Ze zbioru n detali, wśród których cztery są wadliwe, wybieramy losowo trzy detale. Niech zmienna
losowa X oznacza liczbę detali wadliwych wśród wybranych. Obliczyć n wiedząc, że wartość oczekiwana
E X = 1, 2 .
Nie mam na niego pomysłu i siły ,więc prosiłbym o jakieś fajne wytłumaczenie itp oraz o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!
Statystyka -prawdobodopieństow i rozkład zmiennej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zadanie jest proste jeśli tylko wiesz co to jest wartość oczekiwana.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Statystyka -prawdobodopieństow i rozkład zmiennej
Nie wiem, jestem na prawie i nie mam pomysłu, dlatego pisze tutaj.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
wartości zmiennej losowe to możliwe liczby wadliwych detali przy losowaniu jednoczesnym trzech detali \(X \in \left\{ 0,1,2,3\right\}\)
\(EX=0 \cdot \frac{ {n-4 \choose 3} }{ {n \choose 3} } + 1 \cdot \frac{ {4 \choose 1} \cdot {n-4 \choose 2} }{ {n \choose 3} } + 2 \cdot \frac{ {4 \choose 2} \cdot {n-4 \choose 1} }{ {n \choose 3} } + 3 \cdot \frac{ {4 \choose 3} \cdot {n-4 \choose 0} }{ {n \choose 3} }\)
\(EX=1.2\) , \(\\) \({n \choose 3} =\frac{n(n-1)(n-2)}{6}\)\(\\) , \({n-4 \choose 2} =\frac{(n-4)(n-5)}{2}\)\(\\) , \({n -4 \choose 1} =n-4\) , \({4 \choose 3}=4\) ,\(\\) \({4 \choose 2} =6\)
\(1.2 \cdot \frac{n(n-1)(n-2)}{6} = 0+ 1\cdot 4 \cdot \frac{(n-4)(n-5)}{2}+2 \cdot 6 \cdot (n-4) +3 \cdot 4\)
po redukcji jest równanie : \(\frac{1}{5} \cdot (n-2)(n-1)n=2(n-2)(n-1)\)
dalej : \((n-2)(n-1)( \frac{1}{5} \cdot n -2)=0\)
ostatecznie \(n \in \left\{ 1,2,10\right\}\)
Warunki zadania (\(n \ge 5\) ) daje \(n=10\)
\(EX=0 \cdot \frac{ {n-4 \choose 3} }{ {n \choose 3} } + 1 \cdot \frac{ {4 \choose 1} \cdot {n-4 \choose 2} }{ {n \choose 3} } + 2 \cdot \frac{ {4 \choose 2} \cdot {n-4 \choose 1} }{ {n \choose 3} } + 3 \cdot \frac{ {4 \choose 3} \cdot {n-4 \choose 0} }{ {n \choose 3} }\)
\(EX=1.2\) , \(\\) \({n \choose 3} =\frac{n(n-1)(n-2)}{6}\)\(\\) , \({n-4 \choose 2} =\frac{(n-4)(n-5)}{2}\)\(\\) , \({n -4 \choose 1} =n-4\) , \({4 \choose 3}=4\) ,\(\\) \({4 \choose 2} =6\)
\(1.2 \cdot \frac{n(n-1)(n-2)}{6} = 0+ 1\cdot 4 \cdot \frac{(n-4)(n-5)}{2}+2 \cdot 6 \cdot (n-4) +3 \cdot 4\)
po redukcji jest równanie : \(\frac{1}{5} \cdot (n-2)(n-1)n=2(n-2)(n-1)\)
dalej : \((n-2)(n-1)( \frac{1}{5} \cdot n -2)=0\)
ostatecznie \(n \in \left\{ 1,2,10\right\}\)
Warunki zadania (\(n \ge 5\) ) daje \(n=10\)