W urnie znajduje się 5 kul białych, 3 zielone i 4 czerwone. Losujemy jednocześnie
cztery kule. Niech zmienna losowa X oznacza liczbę wylosowanych kul
zielonych.
a) Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
b) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej X
urna z kulami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: urna z kulami
\(P( X=0)= \frac{ { 9 \choose 4 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=1)= \frac{ { 3 \choose 1 } \cdot { 9 \choose 3 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=2)= \frac{ { 3\choose 2} \cdot { 9 \choose 2 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=3)= \frac{ { 3 \choose 3 } \cdot { 9 \choose 1 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=1)= \frac{ { 3 \choose 1 } \cdot { 9 \choose 3 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=2)= \frac{ { 3\choose 2} \cdot { 9 \choose 2 } }{ 12 \choose 4}\)
\(P( X=3)= \frac{ { 3 \choose 3 } \cdot { 9 \choose 1 } }{ 12 \choose 4}\)