Dwa zadania - charakterystyki i funkcje zmiennej losowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Dwa zadania - charakterystyki i funkcje zmiennej losowej

Post autor: Matematyk_Hais »

Zadanie 1.
Dana jest funkcja prawdopodobieństwa:
Obrazek
Obliczyć: wartość przeciętną, wariancję, odchylenie standardowe, mediane, modę, kwartyl górny i dolny.
Część obliczyłem, ale nie wiem czy są poprawne, może ktoś zrobić i porównać?
wartość przeciętna: 2 \(\frac{11}{15}\)
wariancja: 1.26(2)
odchylenie standardowe: 1.123
Dalej niestety nie wiem, jak użyć poprawnie wzorów, aby obliczyć medianę, modę i kwartyle.
Zadanie 2.
Obliczyć wariancję, odchylenie standardowe, kwartyl dolny i górny, medianę i modę zmiennej losowej X o gęstości:
Obrazek
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Twoje obliczenia - OK (o ile można w przybliżeniu podawać, ale chyba tak)

ad mediana (Me):
  • Definicja mówi \(P(X\le Me)\ge \frac{1}{2}\,\,\, i \,\,\, P(X\ge Me)\ge \frac{1}{2}\)
    ja to sobie wyobrażam tak: są 2 jedynki - bo \(\frac{2}{15}\), 5 dwójek - bo\(\frac{5}{15}\), 4 trójki, 3 czwórki i 1 piątka.
    Wtedy mediana to byłoby 3 (jest pośrodku).
    Sprawdzamy: \(P(X\le3)= \frac{11}{15}\ge \frac{1}{2} ,\,\,\, P(X\ge3)= \frac{8}{15}\ge \frac{1}{2}\)
Możesz sprawdzić (warto!), że żadna inna wartość nie spełnia warunków definicji.

ad moda (Mo):
  • definicja mówi - moda to wartość zmiennej losowej, której odpowiada największe prawdopodobieństwo, to chyba nietrudno stwierdzić, że jest to 2.
ad kwartyl dolny \(Q_1\):
  • definicja mówi \(P(X\le Q_1)\ge0,25 \,\,\, i \,\,\, P(X\ge Q_1)\ge 0,75\)
    Jedna z metod mówi, że \(Q_1\) to mediana wartości mniejszych od Me
    Wobec tego \(Q_1=2\)
ad kwartyl górny \(Q_3\):
  • definicja mówi \(P(X\le Q_3)\ge0,75 \,\,\, i \,\,\, P(X\ge Q_3)\ge 0,25\)
    Czyli \(Q_3\) to mediana wartości większych od Me
    Wobec tego \(Q_3=4\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

W przypadku ciągłych rozkładów, są wzory na każdy z tych parametrów (całka zastępuje sumowanie).
ODPOWIEDZ