Zad.1.
Badania statystyczne przeprowadzone wśród studentów wykazały, że 16% chodzi regularnie do teatru, 22% (tej danej nie jestem pewien) chodzi regularnie do opery, 40% chodzi regularnie do kina, 1% chodzi do teatru, kina i opery, 0,5% chodzi wyłącznie do opery, 20% wyłącznie do kina, 5% wyłącznie do teatru.
Wyznacz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student:
a) nigdzie nie chodzi,
b) chodzi do kina i teatru, ale nie chodzi do opery.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie mam pojęcia, z której strony do tego podejść. Każda wskazówka bardzo mile widziana.
Prawdopodobieństwo.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Pytałeś co to test to \(N(A)\) ?
W zadaniu znajdujemy rozwiązanie układu równań : \(A \cdot X=b\) \(\\)i zapisujemy to rozwiązanie w postaci \(\vec{x}= \vec{v}+ t_1 \cdot \vec{w_1}+....+t_p \cdot \vec{w_p}\)
Dotyczy twojego zadania:
\(N(A)=Lin( \vec{w_1},...,\vec{w_p}) = \left\{ X \in R^5 : A \cdot X=0\right\}\)
Czyli ogólnie \(N(A)\) to podprzestrzeń liniowa przestrzeni \(R^5\) i ma wymiar dim\(N(A)=2\).
Dokładniej jest to przestrzeń wszystkich rozwiązań układu jednorodnego czyli takiego : \(A \cdot X=0\)
Natomiast wektor \(\vec{v}\) to szczególne rozwiązanie układu ogólnego \(A \cdot X=b\)
Tu znajdziesz bardzo szczegółową odpowiedź na twoje pytanie : http://visual.icse.us.edu.pl/LA/teoria_ ... ownan.html , dokładnie twierdzenie 3
W tym artykule \(N(A)=S_0\)
W zadaniu znajdujemy rozwiązanie układu równań : \(A \cdot X=b\) \(\\)i zapisujemy to rozwiązanie w postaci \(\vec{x}= \vec{v}+ t_1 \cdot \vec{w_1}+....+t_p \cdot \vec{w_p}\)
Dotyczy twojego zadania:
\(N(A)=Lin( \vec{w_1},...,\vec{w_p}) = \left\{ X \in R^5 : A \cdot X=0\right\}\)
Czyli ogólnie \(N(A)\) to podprzestrzeń liniowa przestrzeni \(R^5\) i ma wymiar dim\(N(A)=2\).
Dokładniej jest to przestrzeń wszystkich rozwiązań układu jednorodnego czyli takiego : \(A \cdot X=0\)
Natomiast wektor \(\vec{v}\) to szczególne rozwiązanie układu ogólnego \(A \cdot X=b\)
Tu znajdziesz bardzo szczegółową odpowiedź na twoje pytanie : http://visual.icse.us.edu.pl/LA/teoria_ ... ownan.html , dokładnie twierdzenie 3
W tym artykule \(N(A)=S_0\)