1.Na kolokwium przygotowano 3 zestawy. Ile istnieje możliwych rozdań, jeżeli
kolokwium pisze 14 studentów i zestawy rozdzielamy po 5,5,4 sztuki ?
2.Rzucamy dwiema symetrycznymi kośćmi do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma
wyrzuconych oczek wynosi 7. Zdarzenie B, że na obu nie wypadło 1. Opisz zdarzenie
AÇB' .
3. Z pojemnika zawierającego 2 detale wadliwe i 9 dobrych wyjmujemy losowo
wszystkie. Jakie są szanse, że detale wadliwe wyciągniemy jeden po drugim ?
rachunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: rachunek
Nie jestem pewna czy chodzi o zestawy /(grupy ) studentów ? Jeśli tak tosylwia9405 pisze:1.Na kolokwium przygotowano 3 zestawy. Ile istnieje możliwych rozdań, jeżeli
kolokwium pisze 14 studentów i zestawy rozdzielamy po 5,5,4 sztuki ?
\({14 \choose 4 } \cdot {10 \choose 5}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: rachunek
\(\frac{10! \cdot 2}{11!}= \frac{2}{11}\)sylwia9405 pisze: 3. Z pojemnika zawierającego 2 detale wadliwe i 9 dobrych wyjmujemy losowo
wszystkie. Jakie są szanse, że detale wadliwe wyciągniemy jeden po drugim ?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: rachunek
co masz na myśli pisząć:sylwia9405 pisze: 2.Rzucamy dwiema symetrycznymi kośćmi do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma
wyrzuconych oczek wynosi 7. Zdarzenie B, że na obu nie wypadło 1. Opisz zdarzenie
AÇB' .
?sylwia9405 pisze:Ç
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
a czy w zadaniu 3 nie powinno być 2! ?
W zadaniu 2 część wspólna A i B'.
W zadaniu 2 część wspólna A i B'.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2014, 15:45 przez sylwia9405, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Zdarzenie \(A\) polega na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi 7.sylwia9405 pisze: W zadaniu 2 część wspólna A i B'.
Zdarzenie \(B\), że na obu nie wypadło 1
Zdarzenie \(B'\), że na jednej z kostek wypadło 1
Zdarzenie \(B' \cap A\), że na jednej z kostek wypadło 1, a suma wyrzuconych oczek wynosi 7 czyli
\(A \cap B'= \left\{(1,6);(6,1) \right\}\)