zmienna losowa, rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luukaasz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 lut 2013, 12:23
Płeć:

zmienna losowa, rozkład normalny

Post autor: luukaasz »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. Za wszystko z góry dziękuje i pozdrawiam.

1) Zmienna losowa X ma rozkład normalny \(N( \mu = 1, \sigma = 2 )\). Obliczyć \(P(-1 \le X+X^3 \le 2)\).
2) Niech zmienna losowa o gęstości prawdopodobieństwa \(f(x) = \frac{1}{3} f_1(x) + \frac{2}{3} f_2(x)\), gdzie \(f_1(x)\) jest gęstością rozkładu wykładniczego z parametrem \(\lambda = 3\). Wyznaczyć \(P(|X| \le 2)\) oraz wartość oczekiwaną \(EX\)
ODPOWIEDZ