zadania z makroekonomii- inflacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adusia07
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2008, 17:51

zadania z makroekonomii- inflacja

Post autor: adusia07 »

CZY KTOś WIE JAK ROZWIĄZAć TE ZADANIA?? BARDZO PROSZę O POMOC!

4. 7. W pewnym kraju w roku 2005 PKB wynosiło 500zł (w cenach z końca tego roku). W roku 2006 inflacja wyniosła 5%, w 2007 znowu 5%, w 2008 nowy prezes banku centralnego zdusił inflację do 3%. Jeżeli nominalne PKB w roku 2008 wyniosło 600zł, ile wynosiło PKB realne? Czy gospodarka zanotowała w tym czasie wzrost czy spadek produkcji?

4. 8. W pewnym kraju w roku 2007 PKB wynosiło 300zł (w cenach z końca tego roku). Ze względu na wzrost wynagrodzeń inflacja w 2009 roku wyniosła 10%. Jeżeli PKB nominalne w 2009 wyniosło 350zł, a realne względem 2007 roku 310zł, ile wynosiła inflacja w roku 2008?

4. 9. Co to jest i co mierzy CPI? Co to jest i co mierzy PPI? Czy inflację można wyrażać przy pomocy tych dwóch wskaźników? W jakich jednostkach mierzy się CPI i PPI? Jak się ma CPI do deflatora?

4. 10. W pewnym państwie gospodarstwa domowe wydają średnio 30% środków przeznaczanych na konsumpcje na pomarańcze i 70% na książki. Ile wynosi inflacja mierzona CPI, jeżeli ceny pomarańczy uwzględniane we wskaźniku CPI wzrosły z 10 do 15zł, a książek z 50 do 80zł?
marcin8918
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 27 mar 2008, 00:30

Post autor: marcin8918 »

zad. 4.8
PKB(2007nom) = 300
inflacja2009 = 10 %
PKB(2009nom) = 350
PKB(2007-2009realne) = 310

deflator = PKB(nom2009)/PKB(2007-2009)

deflator = 350/310 = 1,13

deflator - 1 = inflacja ---> 1,13 - 1 = 0,13 = 13 % (inflacja 2007-2009)

x - cena w roku 2007
1,13x - cena w roku 2009

1,13x = x(1+inflacja2008)(1+inflacja2009)
1,13x = x(1+inflacja2008)(1+0,1)
1,1 + 1,1inflacja2008 = 1,13
1,1inflacja2008 = 0,03
inflacja2008 = 0,027 = 2,7%.

zad. 4.9
inflacja = CPI - 1
inflacja = deflator - 1
deflator -1 = CPI - 1 ----> CPI = deflator (CPI jest więc deflatorem)

a co to jest CPI i PPI dokładnie to znajdziesz sobie na http://www.google.pl :) są to wskaźniki rozwoju gospodarczego.

zad. 4.10
30% - na pomarańcze - 10 zł cena bazowa
70% - na książki - 50 zł cena bazowa
cena pomarańczy po inflacji: 15 zł
cena książek po inflacji: 80zł

koszyk(a) = 30%*10 + 70%*50 = 3 + 35 = 38 zł
koszyk(b) = 30%*15 + 70%*80 = 60,5 zł

CPI = koszyk(b)/koszyk(a) = 60,5/38 = 1,59
inflacja = CPI - 1 = 1,59 - 1 = 0,59 = 59%



pozdrawiam i życzę szczęścia w losowaniu u pana Tomka W. ;p
kornik663
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2012, 16:13

Re: zadania z makroekonomii- inflacja

Post autor: kornik663 »

Jak rozwiązać to zadanie?
Inflacja mierzona jest jako średnia ważona, gdzie wagi odpowiednich dóbr i usług wynoszą: żywność– 40,
odzież i obuwie – 30, transport – 20, sport i turystyka –10. Oblicz stopę inflacji, jeżeli ceny żywności wzrosły o 15%,
odzieży i obuwia wzrosły o 20%, sportu i turystyki spadło 5%, a ceny transportu nie zmieniły się.
kejt_321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2012, 14:17

Re: zadania z makroekonomii- inflacja

Post autor: kejt_321 »

Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu następujących zadań?

Zadanie 1
Dana jest gospodarka jak w modelu Solowa, ale z funkcją produkcji na jednostkę efektywnej pracy postaci y=〖3k〗^2-k^3-2k.
a) Wyznacz zagregowaną funkcję produkcji.
b) Czy otrzymana funkcja produkcji spełnia neoklasyczne założenia?
c) Wykaż, że kapitał na jednostkę efektywnej pracy w tej gospodarce może osiągnąć dwa różne dodatnie stany ustalone.
d) Sprawdź stabilność wyznaczonych stanów ustalonych.

Zadanie 2
W modelu Romera przyjmij, że funkcja produkcji przyjmuje postać: Y=AL_Y; sektor badań działa według formuły A ̇=zAL_A; przy czym L_Y=(1-λ)L; L_A=λL, n=0.
a) Co się stanie, jeżeli przyjęcie nowej metodologii badań z zagranicy zmniejszy wydajność badań o jedną trzecią? Opisz i zilustruj.
b) Co się stanie z tempem wzrostu w długim okresie, jeżeli ludność zacznie przyrastać w tempie n=0,00000001?
c) W zadanej gospodarce rząd postanowił dotować badania, zwiększając w ten sposób ich efektywność. Opodatkowanie wpływa jednak negatywnie na produkt i funkcja produkcji przyjmuje postać: Y=(1-τ)AL_Y. Dzięki temu z=τ^2 dla τ∈(0;1). Jak wpłynie to na konsumpcję w krótkim, a jak w długim okresie?
d) Co się stanie ze wzrostem, jeśli funkcja produkcji ulegnie zmianie na Y=A^α L_Y? Zinterpretuj wynik.

Z góry dziękuję!
ODPOWIEDZ