Produkt i dochód narodowy - teoria.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KtoPytaNieBłądzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2012, 21:35
Płeć:

Produkt i dochód narodowy - teoria.

Post autor: KtoPytaNieBłądzi »

Witam. Kolokwium zbliża się wielkimi krokami, a ja - mimo usilnych starań - nadal nie potrafię właściwie zinterpretować kilku fundamentalnych dla tematu zagadnień. Dlatego bardzo proszę o pomoc.
Metoda sumowania produktów polega na sumowaniu wartości dobór i usług wytworzonych w danej gospodarce w ciągu roku
.
1. Czyli wystarczy, że produkt zostanie wytworzony - nie musi zostać sprzedany konsumentowi? Wartości dóbr i usług to po prostu ich ceny?
Produkty finalne to dobra i usługi nabywane przez ostatecznego użytkownika
.

2. Dobro lub usługa staje się produktem finalnym dopiero, gdy zostanie nabyte przez ostatecznego użytkownika - czy już w chwili, w której zostało wypuszczone na rynek?
PKB = E wartości dodanych= E dochodów czynników produkcji
3.Na dochody czynników produkcji składają się płace, ale także renty, procenty i zyski, które nie są wliczane do PKB obliczanego metodą sumowania dochodów. Stąd pytanie, czy powyższe równanie jest prawdziwe?
PKB = C+I+G+Ex-Im, gdzie C,I,G i E, zawierają również komponenty z importu
.

4. Jakie komponenty z importu zawiera eksport?

5. Czy wydatki rządowe na wytwarzane w kraju finalne dobra i usługi, to wydatki na m.in. służbę zdrowia, administracje, szkolnictwo, wojsko itd, czyli pieniądze z naszych podatków? Jeżeli tak, to czy można zapisać następujące równianie: T=G, gdzie T - podatki, G - wydatki rządowe.

6. Czy PKB obliczony metodą sumowania produktów musi być równy tym obliczonym metodą sumowania dochodów lub wydatków? Załóżmy, że wyprodukowano telewizor, który nigdy zostanie sprzedany albo znajdzie nabywce w kolejny roku. Wtedy PKB obliczony metodą sumowania produktów nie da identycznego wyniku co PKB obliczony metodą sumowania dochodów lub wydatków, prawda?

7. W metodzie sumowania wydatków chodzi o wydatki przedsiębiorstw poniesione przy inwestycjach lub produkcji dóbr, lub usług, czy o kwotę jaką za dany produkt zapłacił ostateczny konsument?
KtoPytaNieBłądzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2012, 21:35
Płeć:

Re: Produkt i dochód narodowy - teoria.

Post autor: KtoPytaNieBłądzi »

Nie szalejcie tak z tymi odpowiedziami...
ODPOWIEDZ