zadania na zaliczenie z makroekonomii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MonikaG
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2011, 19:14

zadania na zaliczenie z makroekonomii

Post autor: MonikaG »

zna sie ktos na makroekonomii?blagam o pomoc bo na piatek musze to rozwiązac...
Zadanie 1. Prowadzisz firmę rekrutacyjną w kraju, w którym PNB>PKB. Wyjaśnij, co jest największym wyzwaniem w twojej branży.

Zadanie 2. Zajmujesz się sprzedażą i produkcji tanich, ale dobrych dżemów owocowych. Rozważasz eksport swoich produktów na następujące rynki w 3 różnych krajach: krajy A,kraju B, kraju C.
KrajA) C=200+0,5Y
KrajB) C=20+0,9Y
Krajc) C=100+0,75Y
Który kraj wybierasz, odpowiedź uzasadnij.

Zadanie 3. W pewnym kraju, w którym nie ma na szczęscie rządu oraz niestety nie prowadzi się wymiany handlowej z zagranicą, zaobserwowano, że:
C=100+0,7Y
Zakładając, że Y=200, powiedz jakie rozmiary inwestycji są mozliwe do zrealizowania?

Zadanie 4. Dysponujesz pewną kwotą środków finansowych, które chciałbyś ulokować jak najlepiej, masz do wyboru:
KrajX) krańcowa skłonność do konsumpcji c=0,8, stopa opodatkowania dochodów t=0,2, krańcowa skłonność do konsumpcji importowanych produktów c'=0,4
KrajY) c=0,9 t= 0,4 c'=0,6
KrajZ) c=0,5 t=0,1 c'=0,1

Zadanie 5. Wyjaśnij jaki związek zachodzi w gospodarce pomięzy inwestycjami a zatrudnieniem.

Zadanie 6. Wyjaśnij jak można rozwiązać problem zbyt dużego zadłużenia w relacji do PKB (średnio ok. 80%) w najlepiej rozwiniętych krajach UE?
ODPOWIEDZ