Okresowość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Okresowość

Post autor: Artegor »

Mam pytanie czy jeśli funkcja sinus jest podpierwiastkowa to czy ma to wpływ na jej okresowość.
Powiedzmy, że dla \(sinx\) mamy \(T=2 \pi\).
Co w przypadku gdy mamy \(\sqrt[4]{sinx}\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Okres jest ten sam \(T=2\pi\) ,ale dziedzina \(D=<2k\pi;(2k+1)\pi>\;\;\;i\;\;k\in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
michal486
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 wrz 2016, 11:25
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: michal486 »

Okresowość się nie zmieni.
Zauważ, że okres się zmienia gdy mamy \(sin (k \cdot x)\) , gdzie właśnie liczba \(k\) nam zmienia ten okres
ODPOWIEDZ