Odwzorowanie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Odwzorowanie

Post autor: Artegor »

Podaj przykład funkcji odwzorowującej przedział \((-1, 3)\) na przedział \([2, 5]\).


O co tutaj tak w zasadzie chodzi?
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Odwzorowanie

Post autor: Arni123 »

Musisz jedynie znaleźć taką funkcję, której obrazem przedziału otwartego \((-1,3)\) jest przedział domknięty \([2,5]\). Udało mi się pokombinować i znalazłem taką funkcję:
\(f(x)=\frac{3}{2}\sin(\frac{2\pi}{4}(x+1))+\frac{7}{2}\)
Dla tej funkcji \(f(0)=5,\; f(2)=2\).
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

Jeśli chodzi o metodę, to wystarczyło tylko odpowiednio przekształcić fragment wykresu funkcji \(\sin(x)\) na przedziale \((0,2\pi)\), tak aby zmieścił się w prostokącie \((-1,3)\times [2,5]\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ja to narysuję:
ScreenHunter_1554.jpg
ScreenHunter_1554.jpg (9.34 KiB) Przejrzano 1717 razy
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Czyli tak aby, jeden pełen okres funkcji sinus znalazł się pomiędzy tymi "barierami"?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

nie, to z funkcją sinus nie ma nic wspólnego !
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Tak tak rozumiem, sinusem posłużyliśmy się tylko żeby to rozwiązać. Następnie dokonujemy jego przekształceń, ponieważ jest on ograniczony z góry przez 1 i z dołu przez -1
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2016, 18:10 przez Artegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

Dokładnie tak. Może napisze krok po kroku jak dokonałem przekształcenia. Wpierw chciałem uzyskać rozpiętość funkcji wynoszącą \(3\). Stąd uzyskałem funkcję \(\frac{3}{2}\sin(x)\). Następnie potrzebujemy aby zbiór wartości był przedziałem \([2,5]\) stąd \(\frac{3}{2}\sin(x)+\frac{7}{2}\), bo wówczas najmniejszą wartością na przedziale \((0,2\pi)\) jest \(\frac{3}{2}(-1)+\frac{7}{2}=2\), a największą \(\frac{3}{2}\cdot 1+\frac{7}{2}=5\). Następnie musimy "zwęzić" funkcję do przedziału o długości 4, skąd otrzymujemy \(\frac{3}{2}\sin(\frac{2\pi}{4}x)+\frac{7}{2}\). Pozostało jedynie przesunąć tą funkcję o 1 jednostkę w lewo i otrzymujemy \(\frac{3}{2}\sin(\frac{2\pi}{4}(x+1))+\frac{7}{2}\)
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

Artegorze, w tym temacie masz dwa różne rozwiązania. Radagast przedstawiła graficzną wersję, a ja nieco bardziej analityczną. Obie są prawidłowe.
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Mhm rozumiem, niemniej jednak zależało mi na wyznaczeniu tej recepty :D
ODPOWIEDZ