całka powierzchniowa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
CzłowiekZegarek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 08 kwie 2015, 19:24
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

całka powierzchniowa

Post autor: CzłowiekZegarek »

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak sparametryzować powierzchnię?

\(\int\int_S\)\(\frac{dS}{r}\), gdzie S:\(\sqrt{x^2+y^2} \le z \le 1\)
Awatar użytkownika
CzłowiekZegarek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 08 kwie 2015, 19:24
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: CzłowiekZegarek »

Bardzo przepraszam za braki w zadaniu.
Zadana powierzchnia to \(z=xy\) dla wyżej wymienionych warunków.
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Walcowo. Nawiasem mówiąc, nie bardzo wiadomo, co liczyć, skoro we wzorze funkcji podcałkowej jest zmienna \(r\), ale podstawienie walcowe jest tym bardziej wskazane ;)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
CzłowiekZegarek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 08 kwie 2015, 19:24
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Re: całka powierzchniowa

Post autor: CzłowiekZegarek »

Bardzo przepraszam, ale całkowicie pomieszały mi się dane z dwóch różnych zadań. W ramach przeprosin mogę po egzaminie poprawkowym wrzucić je oba wraz z przykładowym rozwiązaniem (dla potomnych) :D :D
ODPOWIEDZ