Twierdzenie Lagrange'a

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolakkkk
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
Podziękowania: 86 razy

Twierdzenie Lagrange'a

Post autor: karolakkkk »

Skorzystać z twierdzenia Lagrange'a lub Twierdzenia Maclaurina i pokazać, ze gdy \(x \in \rr\) i \(-1/3 \le x \neq 0\) to: \(\sqrt[3]{1+3x}<1+x\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Należy zbadać funkcję \(f(x)=1+x-\sqrt[3]{1+3x}\) Pokazać , że dla \(x \ge -\frac{1}{3} \wedge x \neq 0\) przyjmuje tylko dodatnie wartości.
\(D_f=R\),\(D_{f'}=R\)
Pomogę: policz pochodną funkcji \(f\).
ODPOWIEDZ