Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rosee1993
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 381
Rejestracja: 04 gru 2012, 16:38
Podziękowania: 239 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Granica

Post autor: Rosee1993 »

\(\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{5}{sin5x} - \frac{1}{x} \right)\)

Proszę o pomoc
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: Matematyk_Hais »

Chyba tak:
\(\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{5}{sin5x} - \frac{1}{x} \right)\) = \(\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{5x}{xsin5x} - \frac{sin5x}{xsin5x} \right)\) = \(\Lim_{x\to 0 } \frac{5x-sin5x}{xsin5x}\) = \(\Lim_{x\to 0 } \frac{5−5cos5x}{sin5x+5xcos5x}\) = \(\Lim_{x\to 0 } \frac{25sin5x}{5cos5x+5cos5x−25xsin5x}\) = 0
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 16:45 przez Matematyk_Hais, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A Hospital wchodzi w rachubę?
Granica jest zero, a nie nieskończoność.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{5}{sin5x} - \frac{1}{x} \right)= \Lim_{x\to 0 } \frac{5x-\sin 5x}{x \sin5x} =^H= \Lim_{x\to 0 } \frac{5-5\cos 5x}{ \sin5x+5x\cos 5x} =^H=\Lim_{x\to 0 } \frac{25\sin 5x}{ 5\cos5x+5\cos 5x-25x\sin5x} =0\)
Rosee1993
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 381
Rejestracja: 04 gru 2012, 16:38
Podziękowania: 239 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Rosee1993 »

z 1 odpowiedzią sie nie zgadzam. Tak można, ale czy nie da się krócej?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

próbowałam subtelniej ale się nie udało :(
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

da się krócej:
\(\Lim_{x\to0 } \left( \frac{5}{\sin 5x}- \frac{1}{x} \right) =0\) - krócej już się nie da!! :)
Rosee1993
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 381
Rejestracja: 04 gru 2012, 16:38
Podziękowania: 239 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Rosee1993 »

heh dziękuję mimo wszystko :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

panb pisze:da się krócej:
\(\Lim_{x\to0 } \left( \frac{5}{\sin 5x}- \frac{1}{x} \right) =0\) - krócej już się nie da!! :)
Nie daj się nabrać. \(\infty - \infty\) to "symbol nieoznaczony"
ODPOWIEDZ