Mam za zadanie obliczyć wartość średnią funkcji na przedziale \([0, \sqrt{ \pi }]\)
\(f(x)=x^3 \cos x^2\). I mam problem z obliczeniem ostatniej całki: \(\int_{0}^{ \pi } \frac{ \cos x^2}{2x}\). Bardzo proszę o pomoc
wartość średnia funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 129
- Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
- Podziękowania: 86 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\displaystyle \int x^3 \cos x^2dx= \frac{1}{2} \int x^2 \left(\sin x^2 \right) 'dx= \frac{1}{2} x^2 \sin x^2 - \int x\sin x^2 dx= \frac{1}{2} x^2 \sin x^2 + \frac{1}{2} \cos x^2 +C\)
czyli
\(f(c)= \frac{ \left[\frac{1}{2} x^2 \sin x^2 + \frac{1}{2} \cos x^2 \right]_{0}^{\sqrt{\pi} } }{ \sqrt{\pi} }=\frac{ \left[\frac{1}{2} \pi \sin \pi + \frac{1}{2} \cos \pi- \frac{1}{2} 0 \sin 0 - \frac{1}{2} \cos 0 \right]}{ \sqrt{\pi} }= \frac{- \frac{1}{2}- \frac{1}{2} }{ \sqrt{\pi} } =- \frac{1}{2 \sqrt{\pi} }\)
\(f(c)= \frac{ \left[\frac{1}{2} x^2 \sin x^2 + \frac{1}{2} \cos x^2 \right]_{0}^{\sqrt{\pi} } }{ \sqrt{\pi} }=\frac{ \left[\frac{1}{2} \pi \sin \pi + \frac{1}{2} \cos \pi- \frac{1}{2} 0 \sin 0 - \frac{1}{2} \cos 0 \right]}{ \sqrt{\pi} }= \frac{- \frac{1}{2}- \frac{1}{2} }{ \sqrt{\pi} } =- \frac{1}{2 \sqrt{\pi} }\)