Rozwiązać zagadnienie Cauchy'ego dla równania różnicowego
a)\(y_{(n+1)}-2y_n=1-n\\\)
z warunkiem początkowym \(y_0=1\)
b) \(y_{(t+1)} - 3y_t = 5\\\)
z warunkiem początkowym \(y_0= \frac{1}{2}\)
Zagadnienie Cauchy'ego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Korzystając z http://www.matematyka.pl/304902.htm dostaniesz łatwo
a) \(y_{(n) } =2^n+n\)
b) \(y_{(n) } = 3^{n+1}- \frac{5}{2}\)
a) \(y_{(n) } =2^n+n\)
b) \(y_{(n) } = 3^{n+1}- \frac{5}{2}\)