Objetosc, calka podwojna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Objetosc, calka podwojna

Post autor: Lukasz44 »

Witam, proszę o pomoc

Obliczyc objetosc bryly ograniczonej powierzchniami:

\(2x^2+2y^2+1=z\)
\(z=5\)

To będzie paraboloida obrotowa przecięta plaszczyzna

Przyrownuje te 2 równania i wychodzi równanie okręgu, przechodzą na wspolrzedne biegunowe, znajduje obszar normalny i licze calke podwojna z \(5-(2x^2+2y^2+1)\) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(0\le r\le \sqrt2\\
0\le \varphi \le 2\pi\\
2r^2+1 \le z \le 5\\
\text{jakobian przejścia}=r\)


\(|V|= \int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{0}^{\sqrt2}rdr \int_{2r^2+1}^{5}dz=8\pi\)
ODPOWIEDZ