Obliczyć pole ograniczone krzywymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
limes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 13 cze 2015, 14:26
Podziękowania: 4 razy

Obliczyć pole ograniczone krzywymi

Post autor: limes »

Witam,

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań, które na egzaminie sprawiły mi kłopot.

Obliczyć pole ograniczone krzywymi
1.
\(y=-x^2, y=-x^2-2, y=-4, x \le 0\)

2.
\(y=x^2, y=6-x^2, x \ge 0\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

1. Szukane pole to \(\int_{-2}^{- \sqrt{2} } (4-x^2)dx + \int_{- \sqrt{2} }^{0} (x^2+2-x^2)dx= \frac{2}{3} \cdot (8-5 \sqrt{2} )+2 \sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ