Różniczka zupełna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Różniczka zupełna

Post autor: Jazzmatazz »

Witam
Mam takie zadanie :
Zdefiniuj różniczke zupełną funkcji w punkcie i oblicz ją dla funkcji f(x,y) = arctg[(1-xy)/(x+y) w pkt P1= (1,0)

Chodzi o to aby policzyć pochodną x w P1 + pochodną y w P1 ???
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Dla funkcji dwóch zmiennych \(f(x,y)\) różniczka zupełna ma postać \[df(x,y)= \frac{ \partial f(x,y)}{ \partial x} dx+ \frac{ \partial f(x,y)}{ \partial y} dy\] Ty szukasz \(df(x_0,y_0)\).
ODPOWIEDZ