Pole obszaru ograniczone elipsą

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wng
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 19 maja 2015, 15:35
Podziękowania: 8 razy

Pole obszaru ograniczone elipsą

Post autor: wng »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego elipsą \(\frac{x^{2}}{9} + \frac{y^{2}}{4}=1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{x^{2}}{9} + \frac{y^{2}}{4}=1\)
\(\frac{x^{2}}{3^2} + \frac{y^{2}}{2^2}=1\)
\(P= \pi \cdot 3 \cdot 2=6 \pi\)
ODPOWIEDZ