całka podwójna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Natuuuu
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 13 maja 2012, 14:35
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

całka podwójna

Post autor: Natuuuu »

Oblicz całki podwójne po wskazanych zbiorach:
a) \(\int_{}^{} \int_{}^{} 2vdtdv\)
D= \(t^2 +V^2 -t \le 0\) i \(t+v \ge0\)

b)\(\int_{}^{} \int_{}^{} xdxdy\)
D= \(x^2 +y^2 -2x \le 0\) i \(y \ge0\)

c) \(\int_{}^{} \int_{}^{} (x^2+y^2)dxdy\)
D= \(x^2 + y^2 +4y \le 0\)
Głównie chodzi mi o obszary całkowania, bo niestety nie wychodzą mi poprawne wyniki :/
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: całka podwójna

Post autor: panb »

Objaśnienie do konstrukcji obszaru do podpunktu a)
Wiem, że niewiele umiesz z tej dziedziny, ale może obrazek (wart tysiąca słów) coś zmieni ...
Sposób konstrukcji obszaru.
Sposób konstrukcji obszaru.
obszar1.jpg (79.49 KiB) Przejrzano 1247 razy
Natuuuu
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 13 maja 2012, 14:35
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Natuuuu »

Nic mi to nie pomogło ;d Chce tylko zobaczyć jakie sa granice całkowania.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jeśli rysunek ci nie pomógł, to niestety nic ci nie pomoże. Przecież masz te granice w określeniu obszarów.
Ten przypadek był trudniejszy, bo trzeba rozważyć dwa obszary, dlatego zrobiłem rysunek i rozpisałem obszary.
Może zajrzyj do jakiegoś skryptu/podręcznika albo ... poczekaj aż ktoś ci to zrobi, ale wtedy bekniesz za to na egzaminie, czy gdzie tam cie będą sprawdzać.
ODPOWIEDZ