Czy istnieje taki szereg, który ma najpierw trzy wyrazy ujemne, później ma trzy wyrazy dodatnie i tak na zmianę?
Znalazłem takie szeregi
\(\sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^{ \frac{n}{2} (n + 1) } = -1 -1 +1 +1 -1 -1 +1 +1 -...\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^{ \frac{n}{2} (n + 1) (n + 2) } = -1 +1 +1 +1 -1 +1 +1 +1 -...\)
Najlepiej by mi odpowiadał taki szereg:
\(1 -1 -1 -1 +1 +1 +1 -1 -1 -1 +1 +1 +1 -...\)
poszukiwanie szeregu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
hmm może coś takiego
\(\Large\sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^{ (2n+1)(2n+3) [ \frac{n}{3} ] }\)
Te pierwsze czynniki zawszą będą nieparzyste a o parzystości będzie decydować tylko ten ostatni.
Nie wiem jak w tym programie określa się symbol sufitu, ale te nawiasy to właśnie sufit.Dla n=0 masz \((-1)^0\)
dla n=1,2,3 wyrażenie \([\frac{n}{3}]\)będzie miało wartość 1, zaś dla n=4,5,6 wartość 2.
\(\Large\sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^{ (2n+1)(2n+3) [ \frac{n}{3} ] }\)
Te pierwsze czynniki zawszą będą nieparzyste a o parzystości będzie decydować tylko ten ostatni.
Nie wiem jak w tym programie określa się symbol sufitu, ale te nawiasy to właśnie sufit.Dla n=0 masz \((-1)^0\)
dla n=1,2,3 wyrażenie \([\frac{n}{3}]\)będzie miało wartość 1, zaś dla n=4,5,6 wartość 2.