Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
medzik1515
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 03 lis 2014, 20:25
- Płeć:
Post
autor: medzik1515 »
zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)= \(\frac{x^3}{1-x^2}\)
proszę o dokładną pomoc bo wgl nie wiem o co chodzi, pozdrawiam
-
patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Post
autor: patryk00714 »
z którym punktem badania przebiegu zmienności dokładnie masz problem?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Post
autor: patryk00714 »
policz dziedzinę i pierwszą pochodną.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
medzik1515
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 03 lis 2014, 20:25
- Płeć:
Post
autor: medzik1515 »
dziedzina = R/ -1, 1
f'(x)= \(\frac{-x^4+3x^2}{((1-x^2) ^2}\)
-
miodzio1988
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Post
autor: miodzio1988 »
zbadaj znak pochodnej teraz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
-
medzik1515
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 03 lis 2014, 20:25
- Płeć:
Post
autor: medzik1515 »
\(\frac{-x^4 +3x^2}{((1-x^2)^2}\) > 0
\(-x^4+3x^2\)>0
\(-x^2 (x^2-3)\)>0
\(x^2\) -3<0
\(x^2\)<3
x<\(\sqrt{3}\) x> - \(\sqrt{3}\)
-
medzik1515
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 03 lis 2014, 20:25
- Płeć:
Post
autor: medzik1515 »
czy dobrze zrobilam?
-
radagast
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
Jakbyś jeszcze uwzględniła dziedzinę, to można by napisać, że dobrze