Ekstrema lokalne.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Ekstrema lokalne.

Post autor: Vasili »

Witam
Policzyłem zadanie i prosił bym o sprawdzenie moich wyników.
f(x,y)=5-\(\frac{8}{x}\)-\(\frac{x}{y}\)-y
Mój wynik to:
punkt A( 1,\(\frac{1}{8}\))
W puncie A jest ekstremum, max lokalne i wynosi ono: \(\frac{87}{8}\)
Czy to dobry wynik?
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

to pokaż swoje obliczenia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

jest zle.

Maksimum jest w punkcie (4,2)
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ