asympoty i ekstremy HELP

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szymko93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 sie 2014, 17:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

asympoty i ekstremy HELP

Post autor: szymko93 »

Witam,
mam problem dotyczący zadania. Mianowicie muszę obliczyć tak jak w temacie ekstremę i asympotę równania : \(\frac{x^3+x}{x^4+x^2+1}\).
Obliczyłem dziedzinę i nie wiem co dalej :(
t=x^2
t^2+t+1=0
\Delta =-3
D=R
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jeśli chcesz wyznaczyć EKSTREMA to teraz wyznacz pochodną
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a jeśli chcesz wyznaczyć asymptoty poziome to policz granice w \(\pm \infty\) (pionowych brak, bo \(D=R\))
ODPOWIEDZ