Hej! Mam do rozwiazania dwa przyklady z calek podwojnych jednak niestety nie wychodza mi dobre wyniki wiec proszę o pomoc:
1 Oblicz objetosc bryl ograniczonych powierzchniami:
x+2y+z=-2
x+2y-2=0
i plaszczyznami ukladu wspolrzednych. Zadania zrobilam tak:
\(\int_{0}^{2} \int_{0}^{1- \frac{1}{2} x}(-2-2y-x)\) dxdy
Wynik ma wyjsc 10/3 a mi wychodzi inny niestety. Prosze o pomoc
Drugi przyklad to:
\(x^2+y^2+1=z\)
\(\sqrt{5-x^2-y^2} =z\)
tutaj chcialam porownac "z" aby wiedziec co calkowac jednak nie wiem jak to zrobic z tym pierwiastkiem.Bardzo prosze o pomoc
Calki podwojne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Calki podwojne
w tym drugim przykladzie z porownam zeby miec obszar na xy. W sumie to juz nie wiem
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy