pochodna od f(x)= 3sin(3x+5)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 373
- Rejestracja: 05 gru 2012, 20:40
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękowania: 110 razy
pochodna od f(x)= 3sin(3x+5)
proszę o pomoc, mam problem z wyliczeniem pochodnej f(x)= 3sin(3x+5). Wychodzi mi cały czas 3cos(3x+5) , a powinno wyjść 9cos(3x+5).
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: pochodna od f(x)= 3sin(3x+5)
\(f(x)= 3sin(3x+5)\\
f'(x)=3\cos (3x+5)\cdot (3x+5)'\\
f'(x)=3\cos (3x+5)\cdot 3\\
f'(x)=9\cos (3x+5)\)
f'(x)=3\cos (3x+5)\cdot (3x+5)'\\
f'(x)=3\cos (3x+5)\cdot 3\\
f'(x)=9\cos (3x+5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 373
- Rejestracja: 05 gru 2012, 20:40
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękowania: 110 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: pochodna od f(x)= 3sin(3x+5)
można
\(f(x)=3\sin(3x+5)\\
f(x)=3(\sin 3x\cos 5+\cos 3x\sin 5)\\
f'(x)=3(\sin 3x\cos 5+\cos 3x\sin 5)'\\
f'(x)=3(3\cos 5\cos 3x-3\sin 5\sin 3x)\\
f'(x)=9(\cos 5\cos 3x-\sin 5\sin 3x)\\
f'(x)=9\cos (3x+5)\)
\(f(x)=3\sin(3x+5)\\
f(x)=3(\sin 3x\cos 5+\cos 3x\sin 5)\\
f'(x)=3(\sin 3x\cos 5+\cos 3x\sin 5)'\\
f'(x)=3(3\cos 5\cos 3x-3\sin 5\sin 3x)\\
f'(x)=9(\cos 5\cos 3x-\sin 5\sin 3x)\\
f'(x)=9\cos (3x+5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 373
- Rejestracja: 05 gru 2012, 20:40
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękowania: 110 razy