Ekstremum warunkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Ekstremum warunkowe
Wyznacz ekstrema warunkowe funkcji \(f(x,y)=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\) przy warunku \(\frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}=1\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Ekstremum warunkowe
\(f(x,y)= \frac{1}{x}+\frac{1}{y} \;\;\;\;\;\ g(x,y)= \frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}-1=0\;\;\;\;\ x \neq 0 \;\;\ y \neq 0\)
tworzymy funkcję: \(F(x,y,\lambda)=f(x,y)+\lambda g(x,y)=\frac{1}{x}+\frac{1}{y} +\frac{\lambda}{x^2}+\frac{\lambda}{y^2}-\lambda\)
\(\frac{ \partial F}{ \partial x}=- \frac{1}{x^2}- \frac{2\lambda}{x^3} \;\;\;\ \frac{ \partial F}{ \partial y}=- \frac{1}{y^2}- \frac{2\lambda}{y^3} \;\;\;\ \frac{ \partial F}{\partial \lambda}= \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}-1\)
mamy układ:
\(\begin{cases} - \frac{1}{x^2}- \frac{2\lambda}{x^3}=0\\- \frac{1}{y^2}- \frac{2\lambda}{y^3}=0\\ \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}=1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2\lambda =-x \\2\lambda=-y \\ \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}=1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2\lambda = -x\\2\lambda=-y\\\frac{1}{2\lambda^2}=1\end{cases}\)
mamy więc, że:
\(\lambda_1 = \frac{\sqrt{2}}{2}, \;\;\ x_1=-\sqrt{2}, \;\;\ y_1=-\sqrt{2}\)
\(\lambda_2 = -\frac{\sqrt{2}}{2}, \;\;\ x_2=\sqrt{2}, \;\;\ y_2=\sqrt{2\)
Więc istnieją dwa punkty stacjonarne: \(P_1(-\sqrt{2},-\sqrt{2},\frac{\sqrt{2}}{2}) \;\;\ P_2(\sqrt{2},\sqrt{2},-\frac{\sqrt{2}}{2})\)
Na koniec tworzymy hesjan takiej postaci: \(H= \begin{vmatrix} 0& \frac{ \partial g}{ \partial x}&\frac{ \partial g}{ \partial y}\\\frac{ \partial g}{ \partial x}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial x \partial x}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial y \partial x}\\\frac{ \partial g}{ \partial y}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial x \partial y}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial y \partial y}\end{vmatrix}\)
Liczymy pochodne cząstkowe i wstawiamy współrzędne otrzymanych punktów stacjonarnych. Jeżeli \(H(P_i)<0\) to mamy minimum, jeżeli \(H(P_i)>0\) to mamy maksimum, gdzie \(i=1,2\)
tworzymy funkcję: \(F(x,y,\lambda)=f(x,y)+\lambda g(x,y)=\frac{1}{x}+\frac{1}{y} +\frac{\lambda}{x^2}+\frac{\lambda}{y^2}-\lambda\)
\(\frac{ \partial F}{ \partial x}=- \frac{1}{x^2}- \frac{2\lambda}{x^3} \;\;\;\ \frac{ \partial F}{ \partial y}=- \frac{1}{y^2}- \frac{2\lambda}{y^3} \;\;\;\ \frac{ \partial F}{\partial \lambda}= \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}-1\)
mamy układ:
\(\begin{cases} - \frac{1}{x^2}- \frac{2\lambda}{x^3}=0\\- \frac{1}{y^2}- \frac{2\lambda}{y^3}=0\\ \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}=1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2\lambda =-x \\2\lambda=-y \\ \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}=1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2\lambda = -x\\2\lambda=-y\\\frac{1}{2\lambda^2}=1\end{cases}\)
mamy więc, że:
\(\lambda_1 = \frac{\sqrt{2}}{2}, \;\;\ x_1=-\sqrt{2}, \;\;\ y_1=-\sqrt{2}\)
\(\lambda_2 = -\frac{\sqrt{2}}{2}, \;\;\ x_2=\sqrt{2}, \;\;\ y_2=\sqrt{2\)
Więc istnieją dwa punkty stacjonarne: \(P_1(-\sqrt{2},-\sqrt{2},\frac{\sqrt{2}}{2}) \;\;\ P_2(\sqrt{2},\sqrt{2},-\frac{\sqrt{2}}{2})\)
Na koniec tworzymy hesjan takiej postaci: \(H= \begin{vmatrix} 0& \frac{ \partial g}{ \partial x}&\frac{ \partial g}{ \partial y}\\\frac{ \partial g}{ \partial x}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial x \partial x}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial y \partial x}\\\frac{ \partial g}{ \partial y}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial x \partial y}&\frac{ \partial^2 F}{ \partial y \partial y}\end{vmatrix}\)
Liczymy pochodne cząstkowe i wstawiamy współrzędne otrzymanych punktów stacjonarnych. Jeżeli \(H(P_i)<0\) to mamy minimum, jeżeli \(H(P_i)>0\) to mamy maksimum, gdzie \(i=1,2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)