Wyznacz ekstrema funkcji
\( f(x, y) = x^3 + 1\)
sprawdziłem to odpowiednia metodai wyszlo det = 0 wiec metoda nie rozstrzyga problemu. Dostalem
takie oto pytanie
W takim razie jakie jest rozwiązanie? Co się dzieje w punktach stacjonarnych?
Co dalej mozna z tym zrobic? Jak to rozwiklac
ekstremum funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: ekstremum funkcji
ok takie mialem zadanie
Ostatnio zmieniony 13 maja 2024, 19:48 przez igor234, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: ekstremum funkcji
moze z definicji badz wykresu
Ostatnio zmieniony 13 maja 2024, 19:49 przez igor234, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Często tu bywam
- Posty: 239
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 62 razy
- Płeć:
Re: ekstremum funkcji
Spójrz na wykres i powiedz jakie funkcja ma ekstrema.
Metoda nie rozstrzyga, zatem albo trzeba z definicji albo po prostu rozwiązać \(f \left( x,y=0\right) =f \left( x\right) =x^3+1\) i zobaczyć (ze zwykłych pochodnych), że nie ma ona ekstremum (lokalnego).
Metoda nie rozstrzyga, zatem albo trzeba z definicji albo po prostu rozwiązać \(f \left( x,y=0\right) =f \left( x\right) =x^3+1\) i zobaczyć (ze zwykłych pochodnych), że nie ma ona ekstremum (lokalnego).
-
- Często tu bywam
- Posty: 239
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 62 razy
- Płeć:
Re: ekstremum funkcji
Jeśli nie wolno posługiwać się pochodnymi funkcji jednej zmiennej. To dla punktu stacjonarnego \( \left( 0,y\right), y\in \rr \) należy udowodnić brak ekstremum z definicji:
Załóżmy, że w "punkcie" \( \left( 0,y\right), y\in \rr \) jest maksimum. W takim razie w dowolnym otoczeniu tego punktu wszystkie wartości są mniejsze, ale dla dowolnego \(\epsilon>0\) zachodzi:
\(\left( 0,y\right)=1<\left( \epsilon,y\right)=\epsilon^3+1\)
podobnie nie może być tam minimum (wystarczy dowolne \(\epsilon<0\))
Załóżmy, że w "punkcie" \( \left( 0,y\right), y\in \rr \) jest maksimum. W takim razie w dowolnym otoczeniu tego punktu wszystkie wartości są mniejsze, ale dla dowolnego \(\epsilon>0\) zachodzi:
\(\left( 0,y\right)=1<\left( \epsilon,y\right)=\epsilon^3+1\)
podobnie nie może być tam minimum (wystarczy dowolne \(\epsilon<0\))
Dla funkcji jednej zmiennej mówimy tutaj o punkcie przegięcia. Tutaj nazwiemy to punktem siodłowym.