układ rownan

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pakus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:39
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

układ rownan

Post autor: pakus »

rozwiaz uklad rownan:
\(\begin{cases}x+y+2z+t=1\\ x+y+z-2t=2\\ 2x+3z-t=3 \end{cases}\)

zbudujemy taka macierz
\(\begin{bmatrix}1& 1&2&1 &1 \\ 1&1&1&-2 &2\\ 2&0&3 &-1 &3\end{bmatrix}\)

po maksymalnym wyzerowaniu uzyskamy nastepujaca macierz schodkowa

\(\begin{bmatrix} 1&1&2&1 &1\\ 0&0&1 &3 &1\end{bmatrix}\)


i tak: y, t \(\in R\) natomiast x i z sa ta zmienne niezalezne i je obliczamy:
z=1-3t
x=-y+5t+1

ODP: y,t \(\in R\)
z=1-3t
x=-y+5t+1

BARDZO prosze o sprawdzenie poprawnosci wykonania bo mam watpliwosci :?
pakus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 11 lut 2014, 14:39
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Post autor: pakus »

bardzo prosze zerknijcie czy jest dobrze zrobione!
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Re: układ rownan

Post autor: miodzio1988 »

Wstaw wynik do ukladu rownan po prostu
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A mi wyszło:
\(\begin{cases}t\in R\\x=3+5t\\y=0\\z=-1-3t\end{cases}\)
ODPOWIEDZ