Wyznaczanie wektorów własnych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2014, 19:20
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznaczanie wektorów własnych

Post autor: alczi »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu. Nie mam pojęcia, jak sobie z nim poradzić, chociaż prawdopodobnie jest proste. Moim problemem jest to, że schematyczne zadania z algebry umiem rozwiązywać, schody zaczynają się na zadaniach, które wymagają odrobiny więcej obycia z algebrą :( oto zadanie:

Wektor w=[1, 0, 2] jest wektorem własnym przekształcenia liniowego \(f: \rr^3 \to \rr ^3\) dla wartości własnej \(\lambda=3\) i \(dim(Ker)=1\) (wymiar jądra wynosi 1). Wyznacz dwa inne wektory własne tego przekształcenia dla dowolnych wartości własnych. Precyzyjnie uzasadnij odpowiedź.

Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania.

każda wskazówka jest na wagę złota :)

pozdrawiam
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Weźmy wektory: \(y = [0,1,2], z = [0,0,1]\). Razem z wektorem \(w\) tworzą bazę. Określimy przekształcenie \(f\) przez podanie obrazów na wektorach \(w,y,z\).

Wiemy, że \(f(w) = 3w\). Określamy: \(f(y) = 2y, f(z) = [0,0,0]\).
\(\ker f = L(\{z\})\), zachodzi warunek \(\dim \ker f = 1\).

Wektor \(y\) jest wektorem własnym dla wartości własnej \(2\).

Wektor \(z\) jest wektorem własnym dla wartości własnej \(0\).
ODPOWIEDZ