Cześć wspólna przestrzeni wektorowych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Magda6686
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 11 paź 2014, 19:43
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Cześć wspólna przestrzeni wektorowych

Post autor: Magda6686 »

Mam dwie podprzestrzenie :
W1 = lin([1,7,7,8] , [2,6,5,7] )oraz
W2 = lin([5,7,-1,8], [5,8,-1,9]

Mam wyznaczyć cześć wspólną tych podprzestrzeni. Chce to zrobić takim sposobem ze tworzę z tych wektorów układ jednorodny a następnie wyznaczam bazę rozwiazan tego układu, potem z bazy ukladu uzyskuje rozwiązanie.
Problem w tym ze schodkujac macierz dochodzę do macierzy jednostkowej i nie wiem co dalej, co może być nie tak?
Wymiar części wspólnej to 1 wiec gdziegdzieś robie blad
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Znajdziemy równanie hiperprzestrzeni zawierającej wektor \([1,7,7,8]\).

Musimy dobrac a,b,c,d takie, że \(a\cdot 1 + b\cdot 7 + c \cdot 7 + d \cdot 8 = 0\)

Weźmy, na przykład: \(a = 7, b = -1, c = 8, d= -7\).

Podobnie z pozostałymi wektorami.

\(W_1\) i \(W_2\)są częściami wspólnymi odpowiednich hiperprzestrzeni.

Zatem częśc wspólna \(W_1\) i \(W_2\) jest częścią wspólną czterech hiperprzestrzeni.

\(W_1 \cap W_2\) jest rozwiązaniem układu równań:

\(\begin{bmatrix} 7 & -1 & 8 & -7 \\ 6 & -2 & 7 & -5 \\ 7 & -5 & 8 & 1 \\ 8 & -5 & 9 & 1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} x \\ y \\ z \\ t \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0 \\ 0 \\ 0 \\ 0 \end{bmatrix}\)

wolfram alpha mówi że rząd tej macierzy jest \(3\) czyli wymiar zbioru rozwiązań jest \(1\).
ODPOWIEDZ