Zadanie macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
24godzina
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 79
Rejestracja: 07 lis 2011, 15:56
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Zadanie macierze

Post autor: 24godzina »

\(X \begin{bmatrix}-2& -3& 5&\\ 0&1 &0\\2&1 &-1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}6& 4& -3&\\ 4&7 &-10\\2&-10 &15\end{bmatrix}\)
Wyznacznik wychodzi -8, po wyliczeniu każdego wiersza wyszło mi
\(\begin{bmatrix}-1& 0& -2&\\ 2&-7 &-4\\-5&0 &-2\end{bmatrix}\), I teraz powinnam transponować, a następnie mnożyć i podzielic przez wyznacznik lecz wynik mi nie wychodzi, a powinno być \(\begin{bmatrix}0& 1& 3&\\ -2&1 &0\\4&-3&5\end{bmatrix}\) , mogłby ktoś policzyć mi to krok po kroku.
ODPOWIEDZ