Wielomian

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
HowTo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2014, 14:05

Wielomian

Post autor: HowTo »

\(z^{7}-iz^{6}+2z^{4}-2iz^{3}+2z-2i=0\)

doszedłem do:
\((z^{6}+2z^{3}+2)(z-i)\)
\(t=z^{3}\)
\(t^{2}+2t+2=0\)
\(\Delta = -4\)
\(\sqrt{ \Delta }=\sqrt{-4}=\{-2i,2i\}\)
\(z^{3}=2-i\)
lub
\(z^{3}=2+i\)

no i tu się zaciąłem bo o ile:
\(|z|=\sqrt{5}\)
to z liczeniem argumentu już nie jest tak kolorowo.
Jakies pomysly?
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

Najpierw sprawdź rachunki , potem napisz czy dalej wiesz jak zrobić, bo jakie masz pierwiastki \(t_1, t_2\)w równaniu\(t^2+2t+2=0\)

Nie jest konieczne liczenie \(\Delta\), bo możesz zrobić to, że \(t^2+2t+2= \left( t+1\right)^2+1\) i zapisać, że \(1=-i^2\) i różnica kwadratów
HowTo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2014, 14:05

Post autor: HowTo »

już widzę, gdzie jest błąd
\(z^{3}=1-i\)
lub
\(z^{3}=1+i\)
i dalej już liczenie proste bo teraz wychodzi ładnie
\(|z|=\sqrt{2}\)

tak czy siak, dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ