rozwiązania bazowe układu równań macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thaysse
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 20 lis 2012, 21:26
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwiązania bazowe układu równań macierze

Post autor: thaysse »

prosze o pomoc w znalezieniu nieujemnych rozwiązań bazowych układu równań za pomocą macierzy, ponieważ ja niestety nie potrafię tego zrobic. Wychodzi mi rozwiązanie (poniżej napiszę jakie) i macierz w której zmiennych bazowych są 2 a niebazowych 4. Podstawiając do mojego rozwiązania ogólnego za 4 zmienne niebazowe zera zawsze wychodzi mi sprzeczność ..

Układ równań:

x + y >=-1
x + y =<3
-x + 3y >= -3
-3x + y =<3

Mi wychodzi rozwiązanie ogólne postaci:
x = 3 - 3/4 z2 - 1/4 z3
y = -1/4 z2 + 1/4 z3

przy 2z2 + z3 + z4 = 12 oraz z1 + z2 = 4
ODPOWIEDZ