nie za bardzo umiem sobie z tym poradzic, jak by ktos pomogl to bylbym bardzo wdzieczny.
zad.1 oblicz:
a) x^3 - y^3 - 3xy(x-y) dla x=2,37, y= -1,63
b)pierwiastek z calego wyrazenia: x^3 - x^2y - xy^2 + y3 dla x=0,41, y=0,59
c) pierwiastek z 6 podzielic przez 2pierwiastki z 2 - pierw. z5 (to jest jeden ulamek) - pierw. z 10 + 3 podzielic przez pierw. z 3 (to jest drugi ulamek)
wiem, ze troche nieczytelnie z tymi pierwiastkami jest, ale nie wiem jak inaczej to zapisac.
zad.2 Rozlozyc na mozliwie najprostsze czynniki wielomiany:
a) x^3 + x^2 - x -1
b) x^3 + 2x^2 - 5x - 6
c) x^4 +4
d) x^8 -1
zad.3 wyznaczyc takie liczby a,b,c aby ponizsze rownosci staly sie tozsamosciami
a) x+5/x^2 + 4x +4 = a/x+2 + b/(x+2)^2
b) 2x^2+14x+2 / 2x^2+11x+5 = 1 + a/x+5 + b/2x+1
c) 3x+4/x^3+4x = a/x + bx+c/x^2+4
z gory dzieki wam za pomoc
algebra
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1a)
x^3 - 3 x^2 y +3x y^2 - y^3 = (x -y)^3= (2,37 + 1,63)^3 = 4^3 = 64
1b)Wyrażenie pod pierwiastkiem rozkładasz na czynniki
x^3 - x^2 y - xy^2 +y^3 = x^2 (x-y) -y^2 (x -y) = (x-y)(x^2 - y^2) =(x-y)(x-y)(x+y)
Po pierwiastkowaniu masz moduł z (x-y)razy 1,bo suma x+y=1
Ostatecznie masz /-0,18/ = 0,18
2a)x^2(x+1) - 1(x+1) =(x+1)(xx-1)=(x+1)(x+1)(x-1)
2b) W(-1)=0 Dzielisz wielomian przez (x+1) i otrzymujesz w(x)=(x+1)(xx+x-6)
Drugi czynnik rozkładasz przy pomocy delty i wzorów na x1 i x2.
Ostatecznie otrzymasz: (x+1)(x+3)(x-2)
2c) i 2d) masz gotowe wzory skróconego mnożenia
x^3 - 3 x^2 y +3x y^2 - y^3 = (x -y)^3= (2,37 + 1,63)^3 = 4^3 = 64
1b)Wyrażenie pod pierwiastkiem rozkładasz na czynniki
x^3 - x^2 y - xy^2 +y^3 = x^2 (x-y) -y^2 (x -y) = (x-y)(x^2 - y^2) =(x-y)(x-y)(x+y)
Po pierwiastkowaniu masz moduł z (x-y)razy 1,bo suma x+y=1
Ostatecznie masz /-0,18/ = 0,18
2a)x^2(x+1) - 1(x+1) =(x+1)(xx-1)=(x+1)(x+1)(x-1)
2b) W(-1)=0 Dzielisz wielomian przez (x+1) i otrzymujesz w(x)=(x+1)(xx+x-6)
Drugi czynnik rozkładasz przy pomocy delty i wzorów na x1 i x2.
Ostatecznie otrzymasz: (x+1)(x+3)(x-2)
2c) i 2d) masz gotowe wzory skróconego mnożenia
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.