praca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kilalila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 08 maja 2012, 17:51
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

praca

Post autor: kilalila »

Można przyjąć, że przyspieszenie ziemskie w niezbyt dużej odległości od powierzchni Ziemi jest stałe. Ciało o masie m spada pod wpływem siły grawitacji ruchem jednostajnie przyspieszonym.
a) Czy wobec tego praca wykonywana przez siłę grawitacji jest w kolejnych sekundach tego ruchu stała, coraz większa, czy coraz mniejsza :?:
b) Czy praca zmieni się, gdy masa ciała będzie dwukrotnie większa :?: Odpowiedź uzasadnij obliczeniem wykonanej pracy w 1, 2 i 3 sekundzie ruchu.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

a) coraz większa, ciało przyspiesza i w tym samym czasie pokonuje coraz dłuższe odcinki
b) wzrośnie dwukrotnie siła, przyspieszenie jest takie samo, czyli praca wzrośnie również dwukrotnie
\(W=Fs=mg \cdot \frac{gt^2}{2}=\frac{m(gt)^2}{2}\)
ODPOWIEDZ