Zadania kinetyka reakcji chemicznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij Thank icon

Zadania kinetyka reakcji chemicznych

Postprzez alicja403 » 27 Lis 2010, 17:34

UWAGA! We wszystkich przypadkach stężenia reagentów są na 1 dm^3. Strzałki w równaniach rekacji są w oby dwie strony (nie mogłam tego zapisac znakami).

1.[490]Ilu moli alkoholu i kwasu użyto do reakcji, jeżeli w stanie równowagi stwierdzono obecnośc 2 moli estru, a stała równowagi reakcji wynosi 4?
Odp. Użyto po 3 mole.

2.[495]W pewnych warunkach ustaliła się równowaga reakcji:
A<sub>2</sub> + B<sub>2</sub> -> 2 AB
Początkowo stężenia A2 i B2 były równe. Stopień przereagowania substancji B w stanie równowagi wynosił 0,8. Ile wynosi stała równowagi tej reakcji?
Odp.64

3.[496]Kwas octowy zmieszano z alkoholem etylowym w ilościach stechiometrycznych i prowadzono reakcję, w której wydajnośc po ustaleniu się stanu równowagi wyniosła 60%. Ile wynosi stała równowagi tej reakcji?
Odp.2,25

4.[498]W stałej temp. stała równowagi reakcji wynosi 2,22
2NO<sub>2</sub>+O<sub>2</sub>->2NO<sub>2</sub>
Stężenia początkowe tlenku azotu (II) wynosiło: NO = 4mol. Oblicz ile moli tlenu należy wprowadzic w do układu, aby 40% tlenku azotu (II) uległo utlenieniu?
Odp. 1 mol

5.[499]W celu przeprowadzenia reakcji A<sub>2</sub>+B<sub>2</sub>->2AB ogrzewano 6 moli substancji A<sub>2</sub> z 6 molami substancji B<sub>2</sub>. Wiedząc, że w stanie równowagi otrzymano produkt AB z 50 % wydajnością oblicz, ile wynosi stała równowagi reakcji.
Odp.4

6.[503]Do reaktora wprowadzono substraty reakcji w stosunku molowym X:Y=1:1 .Po zainicjowaniu reakcji: X+Y-> Z+W i po ustaleniu się stanu równowagi stwierdzono, że stała równowagi tej reakcji równa była jedności (K=1), przy stężeniu równowagowym produktu Z = 4 mol. Oblicz ile moli substratu X wprowadzono do reaktora.
Odp.6

Proszę o dokładne rozpisanie wyjaśnienia podanych zadań.
alicja403
Fachowiec
Fachowiec
 
Posty: 364
Dołączenie: 07 Lis 2009, 15:09
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez olka92_17 » 26 Sty 2011, 19:43

witam ! mam problem :
reakcja chemiczna A + 3B --> AB3 przebiega według równania kinetycznego v= k [A] [B] ^3
określ całkowity rząd tej reakcji oraz oblicz, jak zmieni się szybkość tej reakcji. jeżeli stężenie substratu A zmniejszymy 4-krotnie i równocześnie stężenie substratu B zwiększymy 2-krotnie.
olka92_17
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 1
Dołączenie: 26 Sty 2011, 19:36
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 0


Powróć do Pomocy! - fizyka, chemia



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość