Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Rozwiąż nierówność

Post autor: 19a97 »

Rozwiąż nierówność \((x-3)^2- \frac{x^2-3}{3}-9 \le \frac{(x-2)(x+2)}{6}+ \frac{1}{2}x^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pomnóż obie strony przez 6.
\(6(x-3)^2-2(x^2-3)-54\le(x^2-4)+3x^2\)
\(6x^2-36x+54-2x^2+6-54\le\;x^2-4+3x^2\\6x^2-6x^2-36x\le-6-4\\-36x\le-10\\x\ge\frac{10}{36}\\x\ge\frac{5}{18}\\x\in<\frac{5}{18};+\infty)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ