Ilość rozwiązań w zależności od parametru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Ilość rozwiązań w zależności od parametru

Post autor: Miathur »

J.w.
mx-2y=2m+1
-8x+(2m-3)y=1-m
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

spróbuj rozwiązać ten układ, np metodą podstawiania (z pierwszego wylicz y) lub metodą wyznaczników
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Wolałbym metodę wyznaczników, ale po ich wyliczeniu nwm co dalej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Miathur pisze:Wolałbym metodę wyznaczników, ale po ich wyliczeniu nwm co dalej.

gdy \(W\neq 0\) układ ma jedno rozwiązanie
gdy \(W=0=W_x=W_y\) - układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
gdy \(W=0\; \wedge \;W_x\neq 0\) lub \(W=0\; \wedge \;W_y\neq 0\) - układ nie ma rozwiązań
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Ten układ nie moze mieć 2 rozwiązań?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

to jest układ równań liniowych, może mieć maksymalnie jedno rozwiązanie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Ale przy wyliczaniu wyznaczników wychodzi funkcja kwadratowa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

wyznacznik może być funkcją kwadratową
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

W=2m^2-3m-16, Wx=2m^2-6m-1, Wy=-m^2+17m+8 ; dalej porównanie do zera?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Miathur pisze:W=2m^2-3m-16, Wx=2m^2-6m-1, Wy=-m^2+17m+8 ; dalej porównanie do zera?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Pogubiłem się w obliczeniach;
1 rozw będzie dla m rożnego od pierwiastków wyznacznika
Nieskończenie wiele dla m równych pierwiastkom wszystkich wyznaczników
Brak rozw dla m równego pierwiastkom W i rożnego od pierwiastków Wx i Wy
?
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Nie moge tego wyliczyć :/
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jedno rozwiązanie gdy \(2m^2-3m-16\neq 0\)

nie istnieją takie m, dla których jednocześnie wszystkie trzy wyznaczniki są równe zero, więc układ nigdy nie będzie miał nieskończenie wielu rozwiązań

brak rozwiązań dla \(2m^2-3m-16=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Miathur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 maja 2016, 08:39

Post autor: Miathur »

Dziękuje Ci bardzo za pomoc i cierpliwość ;)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Miathur pisze:Dziękuje Ci bardzo za pomoc i cierpliwość ;)
nie ma sprawy :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ