Uzasadnienie równości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Uzasadnienie równości

Post autor: Tiensinhan »

Uzasadnij równość \(\frac{ \sin 37^ \circ \circ \cos 20^ \circ }{ \cos 53^ \circ } = \sin 70^ \circ\)
Chciałbym, tylko wskazówkę czy tutaj użyć wzorów redukcyjnych i doprowadzić do jednej funkcji?
Ostatnio zmieniony 02 mar 2015, 20:34 przez Tiensinhan, łącznie zmieniany 1 raz.
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

tak, doprowadź wszytko do sinusa ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Tiensinhan »

któż inny mógłby odpowiedzieć jak nie pani Eresh :)
Poprawione, Latex mi przykrył kropeczką cosinusa i nie wyświetlił :)
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Tiensinhan »

eresh pisze:tak, doprowadź wszytko do sinusa ;)
moje wątpliwości były uzasadnione tym że te kąty takie dziwne był i wyglądały brzydko :D
Dzięki piękne, jeszce nieraz tutaj pomęcze :D
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Tiensinhan »

A jednak nie , coś mi nie chce to wyjść , można zapis rozwiązania prosić?
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\sin 37^{\circ}\cos 20^{\circ}}{\cos 53^{\circ}}=\frac{\sin 37^{\circ}\cos (90^{\circ}-70^{\circ})}{\cos (90^{\circ}-37^{\circ})}=\frac{\sin 37^{\circ}\sin 70^{\circ}}{\sin 37^{\circ}}=\sin 70^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Tiensinhan »

eresh pisze:\(\frac{\sin 37^{\circ}\cos 20^{\circ}}{\cos 53^{\circ}}=\frac{\sin 37^{\circ}\cos (90^{\circ}-70^{\circ})}{\cos (90^{\circ}-37^{\circ})}=\frac{\sin 37^{\circ}\sin 70^{\circ}}{\sin 37^{\circ}}=\sin 70^{\circ}\)
Złe odejmowanie i dodawanie w zakresie 100 się kłania :) Dzięki
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jednak to chodzi o zastosowanie wzorów,a nie o odejmowanie.
\(sin(90^o-\alpha)=cos\alpha\\cos(90^o-\alpha)=sin\alpha\)

\(...= \frac{sin37^o\cdot sin 70^o}{sin37^o}=sin70^o\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Tiensinhan »

Galen pisze:Jednak to chodzi o zastosowanie wzorów,a nie o odejmowanie.
\(sin(90^o-\alpha)=cos\alpha\\cos(90^o-\alpha)=sin\alpha\)

\(...= \frac{sin37^o\cdot sin 70^o}{sin37^o}=sin70^o\)
Mówie o sobie:P ze mój bład polegał na dobrym zastosowaniu wzorów a złym zapisanu wyniku :P
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
ODPOWIEDZ