Układ równań z pierwiastkiem i potęgą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inspi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 gru 2014, 10:39

Układ równań z pierwiastkiem i potęgą

Post autor: inspi »

Witam, mam do rozwiązania układ dwóch równań, z których mam wyznaczyć niewiadoma R i M. Prosił bym o pomoc.

\(\begin{cases} 0,00323-0,0000117R+0,0000095M=0\\0,0000733-0,0000095R+0,000016M+0,00000012 \sqrt{M^3}=0\end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2014, 21:19 przez inspi, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Drugie wyrazenie nie jest rownaniem

Tak czy siak R wyznacz z pierwszego i wstaw do drugiego
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ale na początek radziłabym zlikwidować te ułamki mnożąc przez odpowiednią potęgę 10 :)
inspi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 gru 2014, 10:39

Re: Układ równań z pierwiastkiem i potęgą

Post autor: inspi »

tak zrobiłem tylko nie wiem jak wyliczyć M z drugiego wyrażenia. Chodzi mi o dodanie M \(do \sqrt{M^3}\)
w drugim wyrażeniu na końcu nie dopisałem =0

Wg wskazówek
\(\begin{cases} 323-1,17R+0,95M=0\\7,33-0,95R+1,6M+0,012 \sqrt{M^3}=0\end{cases}\)

Z pierwszego wyrażenia otrzymuje
\(R=0,81196M+276\)

po podstawieniu i dodaniu otrzymam

\(-254,87-2,37M+0,012 \sqrt{M^3}=0\)

Nie wiem jak wyznaczyć M

Moja propozycja to podnieść całe wyrażenie do potęgi
\(-254,87^2-(2,37M)^2+0,00144 M^3=0\)
Nie wiem czy dobrze rozumuje
Ostatnio zmieniony 18 gru 2014, 21:56 przez inspi, łącznie zmieniany 5 razy.
inspi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 gru 2014, 10:39

Re: Układ równań z pierwiastkiem i potęgą

Post autor: inspi »

Post podwójny do usunięcia
inspi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 gru 2014, 10:39

Post autor: inspi »

Czy mogę prosić o dalszą pomoc w rozwiązaniu układu ?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

spróbuj postawić \(t= \sqrt[3]{M}\) i otrzymasz równanie stopnia trzeciego .
Ale najpierw sprawdź jeszcze raz rachunki .
inspi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 gru 2014, 10:39

Re: Układ równań z pierwiastkiem i potęgą

Post autor: inspi »

Dziękuję tak popełniłem błąd poprawnie powinno być:
\(\begin{cases} 323-1,17R+0,95M=0\\7,33-0,95R+1,6M+0,012 \sqrt{M^3}=0\end{cases}\)

Z pierwszego wyrażenia
\(R=0,812M+276,07\)

Po podstawieniu i przeliczeniu drugiego.
\(-254,936+0,829M+0,012 \sqrt{M^3}=0\)

Tylko nie wiem jak to ugryźć z podstawieniem t

czy jak podniosę całość do potęgi 2 nie pozbędę się pierwiastka?
ODPOWIEDZ