Rownanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PrettLiar
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 21 wrz 2014, 17:15
Podziękowania: 130 razy
Płeć:

Rownanie trygonometryczne

Post autor: PrettLiar »

Jak to rozwiązac?

\(ctg^2x=3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\ctg x=\sqrt{3}\;\;\;\vee\;\;\;\ctg x=-\sqrt{3}\\
x=\frac{\pi}{6}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ