Rozwiąż równanie:
a)\(|ctgx-1|=0\)
b) \(|3tgx|= \sqrt{3}\)
Trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria
\(|\ctg x-1|=0\\PrettLiar pisze:Rozwiąż równanie:
a)\(|ctgx-1|=0\)
\ctg x-1=0\\
\ctg x=1\\
x=\frac{\pi}{4}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria
\(|\tg x|=\frac{\sqrt{3}}{3}\\PrettLiar pisze:Rozwiąż równanie:
b) \(|3tgx|= \sqrt{3}\)
\tg x=\frac{\sqrt{3}}{3}\;\;\;\vee\;\;\;\tg x=-\frac{\sqrt{3}}{3}\\
x=\frac{\pi}{6}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę