Usuwanie niewymierności z mianownika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Girion
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 21 cze 2014, 21:07
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: Girion »

Witam :D

\(\frac{10}{ \sqrt{ \sqrt{5} } }\)

Jak to usunąć? Mi wychodzi, że to jest \(2 \sqrt[4]{5}\) ale nie ma takiej odpowiedzi...

W tym temacie będę pisał takie, z którymi mam problemy,,,


kolejne:
\(\frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt[3]{49} }\)
Jak tutaj wyliczyć: \(\sqrt{7} \cdot \sqrt[3]{49}\) ?

W kolejnym przykładzie w wyniku przekształceń mam policzyć: \(\sqrt{6} \cdot \sqrt[4]{12}\) Co dalej?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: radagast »

Girion pisze:Witam :D

\(\frac{10}{ \sqrt{ \sqrt{5} } }\)

Jak to usunąć?
\(\frac{10}{ \sqrt{ \sqrt{5} } }=\frac{10}{ \sqrt[4]{ 5 } }=\frac{10 \left( \sqrt[4]{ 5 } \right)^3 }{5 }=\frac{10 \sqrt[4]{125 } }{5 }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: radagast »

Girion pisze:

kolejne:
\(\frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt[3]{49} }\)
\(\frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt[3]{49} }=\frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt[3]{7^2} }=\frac{ \sqrt{7} \cdot \sqrt[3]{7} }{ \sqrt[3]{7^3} }=\frac{ \sqrt{7} \cdot \sqrt[3]{7} }{ 7 }=\frac{ \sqrt[6]{7^5} }{ 7 }\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(\frac{10}{ \sqrt[4]{5} } \cdot \frac{ \sqrt[4]{5^3} }{ \sqrt[4]{5^3} }= \frac{10 \sqrt[4]{125} }{ \sqrt[4]{625} }= \\=\frac{10 \sqrt{5 \sqrt{5} } }{5}=2 \sqrt{5 \sqrt{5} }=2 \sqrt[4]{125}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: radagast »

Girion pisze:
W kolejnym przykładzie w wyniku przekształceń mam policzyć: \(\sqrt{6} \cdot \sqrt[4]{12}\) Co dalej?
\(\sqrt{6} \cdot \sqrt[4]{12}= \sqrt[4]{6 \cdot 6} \cdot \sqrt[4]{12}= \sqrt[4]{6 \cdot 6 \cdot 12}= \sqrt[4]{2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 }=2 \sqrt[4]{27}\) i ładniej nie będzie (to jest najładniej jak może być).
Girion
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 21 cze 2014, 21:07
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: Girion »

Dlaczego w pierwszym podnosicie do 3-ciej potęgi, w jakim celu?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\sqrt{6} \cdot \sqrt[4]{12}= \sqrt{6} \cdot \sqrt{ \sqrt{12} }= \sqrt{6 \sqrt{12} }= \sqrt{( \sqrt{36 \cdot 12}) }=\\= \sqrt[4]{6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 2}= \sqrt[4]{2 \cdot 6^3} \sqrt[4]{2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}=\\ \sqrt[4]{2^4 \cdot 3^3}=2 \sqrt[4]{27}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Girion pisze:Dlaczego w pierwszym podnosicie do 3-ciej potęgi, w jakim celu?
My nie podnosimy do trzeciej potęgi. My mnożymy i dzielimy przez trzecią potęgę :)
Girion
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 21 cze 2014, 21:07
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Re: Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: Girion »

radagast pisze:
Girion pisze:Dlaczego w pierwszym podnosicie do 3-ciej potęgi, w jakim celu?
My nie podnosimy do trzeciej potęgi. My mnożymy i dzielimy przez trzecią potęgę :)
A po co? może zostać \(\frac{10 \cdot \sqrt[4]{5} }{5}\)
Nie rozumiem tego podnoszenia...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Usuwanie niewymierności z mianownika

Post autor: radagast »

Girion pisze:
A po co? może zostać \(\frac{10 \cdot \sqrt[4]{5} }{5}\)
Nie rozumiem tego podnoszenia...
żeby zniknęła niewymierność w mianowniku. Może zostać \(\frac{10 \cdot \sqrt[4]{5} }{5}\) (polecenie wykonane :) )
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Mnożymy licznik i mianownik przez taką potęgę liczby 5,żeby było ostatecznie \(5^4\) pod pierwiastkiem czwartego stopnia,co pozwoli policzyć ten pierwiastek.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ